ANUNTUL ZILEI

SCRISOARE DESCHISĂ - 10 noiembrie 2008

Către

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimată/Stimate Doamnă/Domnule Senator/Deputat,

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” protestează faţă de noua încercare a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului de a induce în eroare întrega opinie publică. Astfel, Secretarul de Stat pentru Învăţământ Preuniversitar din M.E.C.T. a transmis inspectoratelor şcolare o solicitare de centralizare a lucrărilor „care se propune a se refinanţa” şi a celor „care se sistează”; fiecare situaţie în parte trebuie însuşită şi semnată de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, liderul de sindicat din unitate, comitetul de părinţi şi primar.
Considerăm atitudinea ministerului inadmisibilă.
În primul rând, solicitarea respectivă porneşte de la o premisă total falsă:
„În condiţiile creşterii salariilor din învăţământ, suma aferentă investiţiilor s-ar reduce sub 2.000.000 mii lei, ceea ce conduce ca, la învăţământul preuniversitar, procentul de reducere faţă de anul 2008 să fie de 86%”.
Trecând peste modul de exprimare – total neadecvat – ce să înţelegem? Că orice creştere salarială (chiar şi cu un procent) va determina scăderea investiţiilor în anul 2009 cu 86% faţă de 2008? De unde au apărut aceste procente? Cine a făcut calculele? Este evident că cifrele vehiculate de minister nu au niciun fundament real şi nu pot fi luate în considerare.
În al doilea rând, materialul în cauză reprezintă o nouă încercare de a întoarce părinţii şi autorităţile locale împotriva salariaţilor din sistem, pe care nu o putem trece cu vederea. De ce nu vorbesc reprezentanţii ministerului de investiţiile la care au renunţat în anul 2006, când, ca efect al O.U.G. nr. 88/2006, prevederile alineatului (11) al articolului 170 din Legea învăţământului nr. 84/1995 (referitoare la alocarea unui procent de minimum 6% din PIB pentru finanţarea învăţământului) au fost suspendate până la data de 31 decembrie 2007? Sau de ce nu vorbesc reprezentanţii ministerului despre faptul că, în anul 2007, în bugetul educaţiei au rămas necheltuiţi pentru infrastructură 400 milioane lei (întrucât nu s-a făcut deschiderea de conturi pentru sumele respective)? Sau despre faptul că, în acest an – în luna aprilie – s-a operat o rectificare negativă a bugetului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului de 200 milioane lei? La ce investiţii au renunţat atunci?
Ne întrebăm firesc cum este posibil ca activitatea Ministerului Educaţiei să se reducă la încurajarea acţiunilor de intimidare şi de denigrare a salariaţilor din învăţământ, transformaţi într-o ţintă a tuturor nemulţumirilor – nemulţumiri generate chiar de propria sa incapacitate de a administra corespunzător banul public. Cum este posibil ca M.E.C.T., în condiţiile în care clamează deschiderea pentru dialog, să transmită un asemenea material fără consultarea federaţiilor sindicale reprezentative?
Nimic nu trebuie să ne suprindă însă, din moment ce chiar ministrul educaţiei este iniţiatorul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136/2008 prin care o serie de dispoziţii din Legea nr. 221/2008 sunt abrogate, iar creşterea salarială reglementată de actul normativ se amână până la data de 1 aprilie 2009.
În consecinţă, facem pe această cale un nou apel către dumneavoastră să adoptaţi, în regim de urgenţă, legea de respingere a O.U.G. nr. 136/2008 şi să nu ţineţi cont de „centralizatoarele” obţinute de minister prin intimidarea inspectorilor şcolari şi a directorilor unităţilor de învăţământ.

Bucureşti, 10 noiembrie 2008

PREŞEDINTE
Prof. Gheorghe ISVORANU

PREŞEDINTE EXECUTIV
Prof. Marius Ovidiu NISTOR