ANUNTUL ZILEI

LEGE SI ... TOCMEALA GUVERNAMENTALA

COMUNICAT DE PRESĂ

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” a luat act de decizia Guvernului din data de 28 octombrie 2008 de a amâna aplicarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, aprobată de Camera Deputaţilor în data de 30 septembrie 2008 până la data de 1 aprilie 2009 (dar şi atunci numai cu condiţia existenţei unei legi unice de salarizare a bugetarilor).
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”, în numele celor peste 70.000 de salariaţi din învăţământ pe care îi reprezintă, protestează faţă de decizia Guvernului de a amâna „la calendele greceşti” creşterea salariilor personalului didactic, votată de Parlament – întrucât suntem convinşi că legea salarizării sistemului bugetar (pentru care nu a existat niciodată voinţa politică reală de adoptare) nu va fi elaborată până la 1 aprilie 2008.
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” condamnă gestul incalificabil al Executivului de a guverna discreţionar, neconstituţional, utilizând dreptul de delegare legislativă (permisă de Constituţie numai în mod excepţional) în mod abuziv, prin utilizarea ordonanţelor de urgenţă după bunul plac, pentu a bloca legile adoptate de Parlament.
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” protestează faţă de tactica utilizată din nou de Guvern, de a întorce societatea civilă (în special părinţii şi elevii) şi celelalte categorii socio-profesionale împotriva salariaţilor din învăţământ, în speranţa că vom ceda presiunii opiniei publice.
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” constată din nou că, pentru Guvernul Tăriceanu, nu Constituţia, nu legalitatea, nu învăţământul şi viitorul României reprezintă o prioritate, ci interesul clientelei politice, al jucătorilor la bursă, al funcţionarilor de lux.
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” doreşte să asigure opinia publică şi membrii de sindicat că va acţiona prin toate mijloacele pentru a proteja interesele salariaţilor din învăţământ, independent de interesele vreunui partid politic.
În aceste sens, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” a demarat procedurile pentru declanşarea grevei generale. Totodată, printr-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” a solicitat întrunirea în regim de urgenţă pentru adoptarea legii de respingere a ordonanţei de urgenţă emise de Guvern.

Bucureşti, 29 octombrie 2008

PREŞEDINTE PRESEDINTE EXECUTIV
Prof. Gheorghe ISVORANU Prof. Marius Ovidiu NISTOR