ANUNTUL ZILEI

COMUNICAT DE PRESĂ - 10 noiembrie 2008

COMUNICAT DE PRESĂ

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în anul 2008, o serie de dispoziţii din Legea nr. 221/2008 au fost abrogate, iar creşterea salarială reglementată de actul normativ respectiv s-a amânat până la data de 1 aprilie 2009.
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” consideră că O.U.G. nr. 136/2008 este neconstituţională, fiind emisă cu încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţia României (potrivit căruia „în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”) şi a art. 41 alin. (5) din Constituţie (potrivit căruia „dreptul la negocieri colective în materie de muncă şi caracterul obligatoriu al convenţiilor colective sunt garantate”). În aceste condiţii, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” s-a adresat Avocatului Poporului, solicitând sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136/2008.
Totodată, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”, în temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, a adresat Guvernului plângere prealabilă, prin care a solicitat revocarea în tot a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 136/2008.
În plus, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET” urmează să se adreseze Tribunalului Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale cu o cerere de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Motivul: nerespectarea de către M.E.C.T. a dispoziţiilor art. 4 alin. (2) din contractul colectiv de muncă la nivel de ramură învăţământ, potrivit cărora ministerul se obligă să nu iniţieze nici un act normativ şi/sau act administrativ cu caracter normativ care priveşte relaţiile de muncă şi sistemul naţional de învăţământ, fără consultarea federaţiilor semnatare ale contractului colectiv de muncă. Încălcarea de către M.E.C.T. a dispoziţiilor contractuale este evidentă, din moment ce acesta (astfel cum rezultă din Nota de fundamentare) a iniţiat O.U.G. nr. 136/2008, fără a avea nicio consultare în acest sens cu federaţiile sindicale.

Bucureşti, 10 noiembrie 2008

PREŞEDINTE
Prof. Gheorghe ISVORANU

PREŞEDINTE EXECUTIV
Prof. Marius Ovidiu NISTOR