ANUNTUL ZILEI

PROTEST

COMUNICAT

Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar Iasi, in numele celor 11.000 de membri, isi exprima solidaritatea cu toti romanii aflati pe teritoriul Italiei, care se confrunta cu atitudini xenofobe ce amintesc de Germania anilor ”30.
Cerem Guvernului Italiei sa actioneze ferm pentru oprirea actiunilor antiromanesti, manifestate tot mai evident in societatea italiana. Totodata, avertizam ca acest curent de violenta indreptat impotriva oricarui roman, indiferent de situatia reala a acestuia, este promovat chiar de clasa politica italiana si de institutiile statului, al carui rol in acest context ar trebui sa fie acela de mediere si de aplanare a situatiei.
Desi se vorbeste excesiv despre infractionalitatea cetatenilor romani, aratam ca cele mai recente crime au avut romanii drept victime si nu drept atacatori. Din pacate, acestea nu s-au bucurat de aceeasi atentie din partea mass-media, a societatii civile si a institutiilor statului italian. Ne exprimam convingerea ca infractionalitatea nu are nationalitate si nu poate fi abordata dintr-o perspectiva etnica.
Actiunea sinucigasa a fetitei romane de 12 ani, executiile unor concetateni nevinovati pe strazile din orasele italiene sunt simptome grave ale spiritului xenofob care anima la ora actuala societatea italiana.
Solicitam institutiilor abilitate cercetarea cu celeritate a acestor cauze pentru a elimina suspiciunile de complicitate ale autoritatilor italiene la o serie de actiuni reprobabile.
Ne adresam de asemenea Comisiei Europene pentru a interveni ferm in stoparea devierilor legislative promovate recent de Guvernul Italiei, ce au un caracter discriminatoriu la adresa conationalilor nostri.
Demersul nostru se adreseaza si Ministerului de Externe si in general factorilor decizionali ai statului roman, a caror inactiune este chiar mai grava decat cea a statului italian. Calitatea de membru al Uniunii Europene impune atat o abordare verticala, ferma, pe pozitii de egalitate si de respect reciproc, a relatiilor cu alte state membre, dar si, atunci cand situatia o impune, de intoleranta si de sanctionare prompta a unei politici de sorginte fascista si de natura sa aduca atingere demnitatii unei intregi natiuni.
13.11.2007 Vicepresedinte, prof. Laviniu Lacusta