ANUNTUL ZILEI

Cele mai mari doua sindicate din Europa fuzioneaza

Mutare de proportii in miscarea sindicalaCele mai mari doua sindicate din Europa fuzioneaza
Aproape 200 de milioane de oameni vor alcatui cel mai mare bloc sindical din cate au existat vreodata.La sfarsitul acestei luni, Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) si Confederatia Mondiala a Muncii (CMT) vor fuziona si alcatui un imens sindicat.
Aceasta miscare va zgudui piata mondiala a muncii, dar va schimba si raportul de forte din miscarea sindicala din Roman
Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL) numara 236 de organizatii afiliate si peste 155 de milioane de membri din 154 de tari. In Romania, este reprezentata de CNSLR - Fratia.
Confederatia mondiala a muncii (CMT) are si ea 26 de milioane de membri in 144 de tari. Singurul sindicat romanesc membru afiliat la CMT este Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR).Peste 50 de organizatii, neafiliate deocamdata la cele doua confederatii, vor fi membre ale viitorului nou bloc sindical.„CISL si CMT apara aceleasi valori ale sindicalismului liber, democratic si independent”, declara in urma cu cateva luni Guy Rider, secretarul general al CISL. Cele doua organizatii, una cu platforma anti-comunista, cealalta crestina, isi vor uniformiza doctrinele. „Exista diferente de tactica, dar nu si de principii”, a mai spus Rider.
Confederatiile muncitoresti din RomaniaConfederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia este cea mai mare organizatie nationala, independenta fata de partidele politice, de organele de stat si de patronat, constituita exclusiv prin vointa membrilor sai, care cuprinde 800 de mii de sindicalisti. Aceasta este alcatuita din 40 de federatii profesionale si are 42 de uniuni judetene.CNSLR Fratia este afiliata la Confederatia europeana a sindicatelor (ETUC) si Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere (CISL).Blocul National Sindical (BNS) , una dintre cele mai active confederatii sindicale romanesti cuprinde 39 de federatii din cele mai importante ramuri ale economiei si are 39 de filiale judetene.Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) este o confederatie sindicala puternica afiliata la Confederatia europeana a sindicatelor (ETUC) si la Comfederatia mondiala a muncii (CMT). La randul, ei are afiliate 20 dee federatii profesionale si 40 de uniuni teritoriale.Confederatia Sindicala Nationala Meridian este alcatuita prin fuziunea dintre Federatia Sindicatelor Miniere ale Cuprului din Romania si Federatia Sindicatelor din Industria Cauciucului din Romania. Cuprinde 27 de federatii si are 42 de filiale teritoriale.Confederatia Nationala a Sindicala Cartel Alfa se compune din 38 de federatii profesionale. Are 39 de uniuni sindicale teritoriale, interprofesioniste.
Sursa: HotNews.ro